Odpútať Slovensko od V4 by bolo prehrou

16. júla 2019, Peter Sokol, Politické dianie

Ideológ liberalizmu Michal Havran na autorskej strane denníka SME opäť priamočiaro naznačuje, čo bude hlavná úloha prezidentky Čaputovej. Okrem vytrvalej podpory Progresívneho Slovenska a liberálnej ideológie je to dovolím si citovať autora „odpútať Slovensko od V4“.

Presne v duchu hesla treba zaútočiť na najslabší článok reťazca. Autor podsúva myšlienku, že Slovensko zvolením Čaputovej vraj precitlo z nacionalistického sna a pani Zuzana svojím šarmom zariadi, že Francúzsko a Nemecko sa budú predbiehať, aby sa s nami mohli kamarátiť. Opak je však pravdou. S našimi partnermi V4 máme rovnakú historickú skúsenosť a spoločné obdobie totalitného režimu. Zdieľame spolu našťastie spolu národno-konzervatívne hodnoty – rodina, tradície, národná hrdosť. Sú to pojmy, ktoré v týchto krajinách niečo znamenajú. Autorovi pripomínam, že aj Slovinsko platí eurom, ale okrem krajín, ktoré s ním susedia o Slovinsku nevie nikto. Sila Slovenska v zjednotenej Európe môže byť jedine v tom, že je súčasťou zoskupenia krajín zdieľajúcich rovnaké hodnoty.

Keď uvažujeme, že do stredoeurópskeho priestoru geograficky a historicky patrí aj Rakúsko, tak už je to celkom slušná sila, o ktorú sa Slovensko môže oprieť.